ANUNȚ important privind colectarea deșeurilor reciclabile în saci separați

Stimați clienți ai Comunei Cornu!
Prin prezenta vă aducem în atenție faptul că începând cu luna FEBRUARIE 2022, în Comuna CORNU S-A DEMARAT COLECTAREA deșeurilor reciclabile pe fracții, respectiv în 3 saci transparenți/luna, distribuiți de operatorul de salubritate în perioada 31 ianuarie – 4 februarie, astfel: 1 sac galben, 1 sac albastru, 1 sac verde. În saci se vor depune deșeuri reciclabile (curate, fără conținut de alimente/murdare), astfel:
- în sacul galben: PET-uri, folie, alte ambalaje din plastic, ambalaje tetra pack (din lapte, suc, etc.), doze aluminiu, cutii metalice de conserve (clătite de conținut), capace metalice recipiente; recomandăm îndepărtarea dopului și strivirea PET-urilor/recipientelor plastic/ tetrapack și dozelor de aluminiu. Nu se vor depune în sacul galben: produse combinate din metal și plastic, polistiren, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, ambalaje de la diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite).
- în sacul albastru: cutii de carton, pungi de hârtie, maculatură. Nu se vor depune în sacul albastru: hârtie și cartoane contaminate/murdare sau cele care conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie/baie folosite, hârtie de ambalat lucioasă, hârtie cerată.
- în sacul verde: deșeurile de ambalaje din sticlă, respectiv sticle și borcane fără capace. Nu se vor depune în sacul verde: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură.
Sacii cu deșeuri reciclabile trebuie scoși în fața proprietății dimineața, înainte de ora 8.00.
ATENȚIE!! Este interzisă amestecarea deşeurilor reciclabile cu cele reziduale! Sacii care conțin deșeuri amestecate nu vor fi ridicați! Vă rugăm să respectați colectarea selectivă a deșeurilor menajere în vederea evitării aplicării tarifului pentru colectarea în amestec (acesta fiind mai mare decât cel stabilit pentru colectarea corectă). Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați site-ul www.floricon.ro.
- Deșeurile menajere/reziduale se vor colecta în fiecare zi de sâmbătă a lunii
Deșeurile reziduale sunt totalitatea deşeurilor care nu se pot recicla, respectiv cele care rămân după selectarea/extragarea deşeurilor reciclabile. Deseurile reziduale se colectează în containerele de culoare neagra/maro/gri, fiind cele de genul: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, oua etc), scutece de unica folosinţă, absorbante, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigara, şervetele folosite, ambalaje murdare, cioburi de ceramică și porţelan de la veselă, veselă de unică folosinţa murdară.
Program de colectare a deşeurilor reciclabile in perioada FEBRUARIE 2022 – APRILIE 2022
Tip sac | Zile colectare | Zile colectare | Zile colectare |
Sac galben | 05.02.2022 | 05.03.2022 | 02.04.2022 |
Sac albastru | 19.02.2022 | 19.03.2022 | 16.04.2022 |
Sac verde | 19.02.2022 | 19.03.2022 | 16.04.2022 |
Deșeuri menajere | În fiecare sâmbătă | În fiecare sâmbătă | În fiecare sâmbătă |
Colectarea selectivă a deşeurilor pe 4 fracţii:
- Plastic/metal
- Hârtie/carton
- Sticlă
- Deşeuri reziduale/amestecate/menajere
PLASTIC/METAL
DA: PET-uri, caserole de plastic şi polistiren, conserve de metal, cutii de aluminiu, spray-uri cosmetice şi alimentare, ambalaje ale produselor cosmetice şi ale detergenţilor, farfurii de plastic, pungi de plastic NU: produse combinate din metal şii plastic, polistiren din construcţii, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanţi sau alte substanţe chimice periculoase, deşeuri medicale, etc.
Reciclează corect plasticul:
- spală obiectele din plastic pe care nu le mai utilizezi;
- striveşte-le pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu;
HÂRTIE si CARTON
DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de carton de băuturi (se colectează uscate)
NU: hârtie si carton care conţin reziduri de mâncare, şervetele si hârtie de la bucătărie folosite
Reciclează corect hârtia:
- adună hârtiile pe care nu le mai foloseşti;
- striveşte cutiile de carton pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu ;
STICLĂ
DA: sticle fără capac, borcane fără capac, ambalajele din sticla de la produsele cosmetice
NU: oglinzi, geamuri, produse din porţelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.
Reciclează corect sticla:
- Spală obiectele din sticlă
- îndepărtează capacele
DEŞEURI REZIDUALE/AMESTECATE/MENAJERE
Deşeurile reziduale sunt totalitatea deşeurilor care nu se pot recicla
DA: resturi de mâncare,scutece de unică folosinţă, absorbante, rezidurile/excrementele animalelor de casă, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigară, şerveţele folosite, ambalaje murdare, cioburi de ceramic şi porţelan, veselă de unică folosinţă murdară, cenuşa de la sobe, resturi vegetale din curte, lemn tratat şi vopsit, etc.
NU: deseuri textile, încălţăminte, pământ, nisip, pietriş, anvelope, componente ale autovehiculelor, etc.
Ridicarea acestora se face în ziua de sâmbătă a fiecărei luni, cu excepţia ultimei sâmbete din luna în care se colectează deşeurile reciclabile
DEŞEURI VEGETALE-provenite din toaletarea arborilor, arbuşti, tuns gard viu, cosit iarbă, etc.
Ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.
DEŞEURILE VOLUMINOASE-mobilier, covoare, saltele, etc.
Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. In afara programelor stabilite, colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.
DEŞEURILE DIN CONSTRUCŢII-se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.
DEŞEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ŞI ELECTRONICE Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. In afara programelor stabilite, colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.
ESTE INTERZISĂ ABANDONAREA DEŞEURILOR SI DEPOZITAREA ACESTORA ÎN AFARA SPATIILOR SPECIAL AMENAJATE CONFORM LEGIII NR. 211/2011 CU MODIFICĂRILE SI COMPLETĂRILE ULTERIOARE.
Ghidul colectării selective şi programul campaniilor de ridicare a deşeurilor poate fi consultat pe site-ul primariacornu.ro la secțiunea Informații de interes public.